Rouw- en verliesverwerking bij Psycholoog Den Haag

Als je een dierbare of een dierbaar iets verliest voel je verdriet, woede, onbegrip of misschien voel je wel helemaal niets meer. Door te rouwen verwerk je het verlies, leer je ermee om te gaan en het een plaats te geven in je leven.

Psycholoog Den Haag en rouwverwerking

Iets of iemand verliezen kan soms zo emotioneel en ingrijpend zijn dat je het rouwproces niet alleen aankunt. Familie, vrienden, niemand kan je helpen uit het verstoorde proces van natuurlijke rouw te komen. Je zit letterlijk vast in je rouw.

De begeleiding die ik bied richt zich erop het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven. Dat betekent niet dat je het eens moet zijn met wat er gebeurd is, maar dat het verlies en de gevolgen daarvan een “plek” krijgen. En wel op zo’n manier dat je, in je eigen tempo, weer in staat bent het leven met vreugde te omarmen.

Wat voor soort verlies?

Rouw. Verlies. Dan denk je aan het overlijden van een dierbare. Maar er zijn meer momenten waarop je iets kwijtraakt wat je dierbaar was. Een echtscheiding, ongewenste kinderloosheid of functieverlies na een ongeluk kan heel ingrijpend zijn. Zo ingrijpend dat je er alleen niet meer uitkomt en begeleiding nodig hebt.

De gevolgen van verlies

Lichamelijk. Rouwen is hard werken. Rouwen kost erg veel energie. Het kan dan ook zijn dat je moe bent. Zo moe zelfs dat je niet meer kan functioneren. Daar kunnen lichamelijke klachten bij komen, zoals: slechte of geen eetlust, buikpijn en hoofdpijn.

Emotioneel. Verdriet is maar één emotie van een heel scala aan gevoelens waar je mee te maken kan krijgen: stekende schuldgevoelens, grote woede, enorm verdriet, grote onzekerheid of angsten.

Sociaal. En ook sociaal kun je behoorlijk gemankeerd raken door een verstoord rouwproces. Je trekt je terug, sluit je af of gaat helemaal geen intieme relaties meer aan. Het kan ook zijn dat je opstandig wordt en je gaat afreageren op anderen. Of misschien word je juist heel aanhankelijk en bang om opnieuw iemand te verliezen.

Heelt tijd alle wonden?

Rouwen kost tijd en energie. Het is een heel intensief en pijnlijk proces. Als het goed verloopt kan het een heel mooi proces zijn. Heelt tijd vanzelf alle wonden? Dat is maar ten dele waar – tijd helpt, maar wat je doet met die tijd is ook van belang.

Het gaat niet vanzelf…

Als je rouwt zul je afwisselend actief en passief met het verwerken van het verlies aan de gang moeten. Je neemt de tijd om het verlies over je heen te laten komen, maar je moet er ook actief mee in de weer.

Het actieve rouwproces bestaat in het kort uit vier taken:

  • Aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
  • Toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
  • Aanpassen aan de omgeving zonder diegene of datgene waar je om rouwt
  • Geven van een nieuwe plaats aan de overledene en/of het verlies en opnieuw leren houden van het leven

Contact Psycholoog Den Haag

Wil je meer informatie over mij, wil je iets met mij delen of een afspraak maken? Bel naar 070-2210068 of vul het contactformulier in, je krijgt altijd een goed advies. Je kunt snel terecht zonder verwijsbrief. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tot 20.30 en op vrijdagen tot 17.00.