Herstellen van een burn-out: hoe doe je dat?

Een burn-out zet je stil. Een burn-out is een diepe vermoeidheid, die niet opgelost kan worden door rust te nemen. Waar je een normale vermoeidheid kan oplossen door op tijd naar bed te gaan, een sauna te bezoeken en op vakantie te gaan, is dit bij een burn-out dus niet het geval.

De gevoelens van vermoeidheid en futloosheid die je ervaart door een burn-out kunnen namelijk alleen opgelost worden als je de achterliggende problemen aanpakt.

De balans verloren

Balans heeft twee schalen, namelijk energiebeheer en zingeving. Als je te lang te veel werk hebt verzet dat je te weinig voldoening gaf, kun je een burn-out krijgen. Zo krijg je niet alleen een burn-out als je te veel werkt, maar ook als je werk je te weinig teruggeeft.

Overigens kun je niet alleen een burn-out krijgen door een baan, maar ook door het huishouden, vrijwilligerswerk en werk voor een bepaalde vereniging. Sommige mensen werken wekelijks 60 tot 80 uur. Zij halen voldoening uit hun werk en zien hun lange dagen als een investering in de toekomst. Als dit gevoel blijft, is er niets aan de hand.

Maar wat als deze voldane gevoelens verdwijnen? Dan heb je de kans een burn-out te krijgen. Zo is ook het ontwikkelen van een burn-out bij een relatief rustige baan mogelijk, als je de balans tussen energiebeheer en zingeving kwijtraakt.

De energie en zingeving terugkrijgen

Om van je burn-out af te komen, dien je te werken aan de balans van energie en zingeving. Dit kan bij een psycholoog en door de therapie ontdek je waarom de werkdruk zo hoog werd, om vervolgens te achterhalen wat je kunt doen om dit te veranderen.

Daarnaast is het belangrijk te ontdekken waar je energie van krijgt. Op deze manier weet je hoe je jezelf in de toekomst bij kunt sturen.

Eerst een pauze, dan weer werken

Een burn-out is als een waarschuwing voor je lichaam, die je even helemaal stil zet. Het is belangrijk de waarschuwing van je lichaam als zodanig te zien en de wensen van je lichaam te accepteren door een tijdje niet meer te werken. Daarom start het herstel van een burn-out altijd met een periode van niet werken, waarbij je alleen aan jezelf werkt.

Vervolgens kun je weer aan de slag met vernieuwde inzichten, om deze in de praktijk te brengen en jouw burn-out voorgoed achter je te laten.

Lees hier meer over burnout, maar je kan ook zeker bij mij een afspraak maken. Bel 070-2210068 gerust naar Psycholoog Den Haag. Wij helpen je graag!