Stress en burn-out therapie bij Psycholoog Den Haag

De kenmerken van burn-out

Je hoort het steeds vaker: ‘die en die zitten thuis met een burn-out’, ‘och hij was zo’n doorzetter, en toen had hij ineens een burn-out’. Misschien heb jij wel het gevoel dat je het hebt, maar ben je er niet zeker van. Logisch, want misschien ben je wel gewoon hartstikke moe en moet je gewoon een weekeinde lang uitslapen, of een keer goed op vakantie? En je wil niet over een half jaar een burn-out. Maar je wilt ook geen aansteller zijn. Dit zijn een paar zaken waar je op moet letten:

 • Je bent oververmoeid, hebt het gevoel dat je helemaal opgebrand bent
 • Je kunt moeilijker dingen onthouden, bent het vaak ‘even kwijt’
 • Zo moe als je bent: je hebt toch slaapproblemen
 • Je bent erg vaak verdrietig

Da’s dus best lastig te herkennen. Want de angst voor aanstelleritis speelt een rol en waarschijnlijk heb je je aangepast aan dit soort dingen. En je gaat maar door en door. En dan, ineens, ben je zo vermoeid dat je je niet eens meer kunt herinneren hoe het is ontstaan. Mijn advies aan jou is dan ook het even uit te laten zoeken. Door je huisarts, of door een psycholoog. En echt, je kunt niet vroeg genoeg aan de bel trekken als je vermoedt een burn-out te hebben.

Burn-out = totale uitputting

De vermoeidheid put je psychisch en lichamelijk uit.

 • Je raakt vervreemd van jezelf
 • Je twijfelt aan je eigen kunnen, wordt cynisch
 • Je neemt meer en meer afstand van je werk en je sociale omgeving
 • Je trekt je terug in jezelf
 • Alles voelt zwaar en als een verplichting

Burn-out behandeling bij Psycholoog Den Haag

In het Burn-out therapie traject werken we in drie fases:

 1. In de Herstel fase werken we aan het herstellen van je burn-outklachten. Herstellen van uitputtingsklachten is hier een belangrijk onderdeel van. Het is waarschijnlijk wel nodig je werk, hobby’s en sociale contacten op een wat lager pitje te zetten. Voor je herstel is het belangrijk dat je contact blijft houden met je omgeving.
 2. In de Inzicht fase onderzoeken we wat de oorzaak is van deze burn-out. We kijken naar je werk, jij als persoon, en factoren in je privé omgeving.
 3. In de veranderingsfase wordt gewerkt aan de leerpunten die in de inzichtsfase naar voren komen. Vaste onderdelen in het traject zijn werkhervatting en het kritisch bekijken van je functie en het leren omgaan met conflicten.

Tenslotte wordt er gekeken op welke vlakken het nog meer nodig is je regie te vergroten. Bijvoorbeeld het vergroten van je regie over tijd, over ontspanning of over jezelf. We doen dit door gesprekken maar ook door praktische oefeningen en huiswerk opdrachten. Het traject wordt afgesloten door te kijken hoe je terugval kunt voorkomen en hoe je op de lange termijn gezond kunt blijven functioneren in je werk én je privéleven.

Contact Psycholoog Den Haag

Herken je jezelf of heb je een vraag over een burn-outbehandeling bij Psycholoog Den Haag? Vul dan even het contactformulier in voor een afspraak. Ik streef ernaar om iedereen binnen een dag antwoord te geven. Je kan natuurlijk ook even proberen te bellen.