Angstklachten behandeling bij Psycholoog Den Haag

Gewone angstklachten versus angststoornis

Angst kunnen voelen is belangrijk. Het is een gezonde reactie waarmee je jezelf alert maakt op dreigend gevaar. Als je op straat ineens in een gevaarlijke situatie terecht komt, zorgt je angst dat je op scherp komt te staan. Dat is angst voor dingen die van buiten komen. Maar je kunt ook bang of angstig zijn van binnen. Bang om alleen gelaten te worden bijvoorbeeld of iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Soms beheert angst echter je leven. Dan is het niet meer goed of gezond. Je bent zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt. Die angst is zeker geen aanstellerij, de beleving van de angst is meer dan echt. Maar het zou fijn zijn als je je niet zo hoefde te voelen.

Ruim 10% van de Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je bent niet de enige. Psychische klachten waar angst van deel uitmaakt, komen vaak voor. In de regel ontstaan de klachten gelijdelijk; de grens schijft steeds een stukje op. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit, staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen.

Hoe gaat Psycholoog Den Haag je helpen?

Om te beginnen onderzoeken we wat voor soort angstklachten jouw leven beheerst. Afhankelijk daarvan stellen we een behandeling voor die bestaat uit:

  • Het vinden van de oorzaak van de angst;
  • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

Ik werk met gedragstherapie. Ik leer je hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen zoals: vermijdings- gedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Heb je vragen over angst?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Neem contact op

Herken je jezelf of heb je een vraag? Vul dan even het contactformulier in voor een afspraak. Ik streef ernaar om iedereen binnen een dag antwoord te geven. Je kan natuurlijk ook even proberen te bellen.